Encaustiekschilderijen

Familiebanden

Image 14 of 14

Een antieke werkwijze met gesmolten was

Encaustiek Art

 

U ziet hier kunstwerken die ik vroeger heb gemaakt. Ik exposeer er niet meer en ben het ook niet meer van plan, maar als u er een wilt kopen dan kan dat uiteraard nog steeds. Deze schilderijen blijven eeuwig houdbaar en verliezen hun glans niet omdat je ze met een zachte doek kunt oppoetsen.

Wat is Encaustiek?

Ik ben in een kunsttechniek gespecialiseerd, die encaustiek genoemd wordt. Het grappige is: hoe modieus en actueel de encaustiek-techniek tegenwoordig ook genoemd mag worden, de techniek is eeuwenoud! ”Verzonnen” werd encaustiek al in de oudheid.

De kunstenaars in het oude Egypte ontwikkelden deze techniek voor portretschilderijen, die voor de eeuwigheid bedoeld waren: als onderdeel van het Egyptisch begrafenisritueel werd het portret van de overledene op de mummiebandage, op de sarcofaag en de muren van de grafkamer geschilderd – een traditie die later door de Romeinen overgenomen werd. Zij schilderden het gezicht van de gestorvene op houten plankjes en legden deze aan het hoofdeinde in de doodskist.  Kunsthistorici zien hierin de oorsprong van de iconenschilderkunst. Ook in de Griekse oudheid was het schilderen met deze lang houdbare kleuren bekend en geliefd.

Resultaten van de toenmalige hoogcultuur bewonderen wij tegenwoordig op prachtige schilderijen, beelden en muurschilderijen, waarop én mythologische scènes én idyllische landschappen in impressionistische stijl te zien zijn.

Het geheim van deze – al langer dan duizenden jaren – goed bewaarde motieven wijst naar waskleuren. Het woord ‘encaustiek’ is van Griekse komaf en het betekent zoveel als  ‘inbranden , met vuur verwarmen’. De kunstenaars in de oudheid werkten met opgewarmde bijenwas, waarin zij kleurenpigmenten gemengd hadden. Toentertijd was het al bekend dat  deze kleuren uitzonderlijk goed tegen weer en andere omstandigheden bestand waren. Daarom was het voor het beschilderen van muren en sculpturen erg geschikt. Doordat de was in de poriën van het beschilderde materiaal drong, vermengde het zich stevig met hout of steen. Voor het aanbrengen van de gesmolten waskleuren werd een verwarmde spatel, ook ‘ cauteria ‘ genoemd, gebruikt. Het was echter moeizaam en langdurig werk.

Het is dus niet verbazingwekkend dat deze fantastische, maar ook inspannende schildertechniek na een tijd door nieuwe methoden verdrongen werd. Totdat zij uiteindelijk in de Middeleeuwen door de opkomende olieverf in vergetelheid raakte. Pas sinds kort lijkt de antieke techniek weer vanuit haar Doornroosje-slaap te ontwaken. Vanwege moderne, gebruiksvriendelijke technische apparatuur werd ze als schildertechniek weer interessant en schept daarom opnieuw enthousiasme bij veel kunstenaars uit deze tijd.

Exposities in het verleden:

    • Juli en Augustus 2010: Bibliotheek Voorburg

    • April 2010: Bibliotheek Leidschendam

    • Maart tot December 2008: Expo in Winkel Rebel in Den Haag

    • Februari tot April 2007: Expositie in de woonkamergalerie in Kunsthandel Gennep te Gennep.

    • 2006: Thuisexpositie

    • 2005 tot begin 2006: geproduceerd en niet geëxposeerd.

    • September 2003 tot Juni 2004 ( 9 maanden ): Expositie in de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Faculteit Gezondheid, Gedrag en Maatschappij ) te Nijmegen

    • Juni 2003 tot Augustus 2003 ( 2 maanden): Expositie in de Bibiliotheek Marienburg te Nijmegen

    • Februari 2003 tot Mai 2003 ( 4 maanden): Expo in de exotische winkel Binnengewoon te Nijmegen

    • December 2002 tot Januari 2003 ( 2 maanden): Expositie in de Bibliotheek Zwanenveld te Nijmegen

  Elk schilderij vertelt zijn eigen verhaal en ontstaat vanuit een diep gevoel voor het leven. Om u een beter inzicht te geven in mijn wereld van emoties, heb ik elk werk voorzien van een titel die opgevraagd kan worden. Heeft u interesse om een schilderij te kopen (of te huren, huurkoop is ook mogelijk) of wilt u mijn kunst graag in levenden lijve zien, dan kunt u een afspraak met mij maken in Den Haag. Niet iedereen is hiervan op de hoogte, maar naar mijn weten maak ik de grootste encaustiekkunstwerken van Nederland.
  Als u wilt dat het kunstwerk ingelijst wordt, kunnen we samen kijken naar welke lijst er het beste bij past. Ik zal dan zorgen voor een vlotte afhandeling, inclusief de aanschaf van de lijst, zodat u uw nieuwe aanwinst direct mee naar huis kunt nemen.
  Voor meer informatie of het bestellen van een of meerdere schilderijen (vanaf €300) kunt u contact met mij opnemen.

  Bekijk hier mijn online expositie (te zien op een groot beeldscherm> speel met de muis en klik op een oogje om het werk groot te zien)

   

   

  Wat anderen zeggen:

  En prachtige kleurencombinatie waarin je steeds weer andere dingen ziet hoe langer je ernaar kijkt.

  encaustiek

  Follow by Email
  LinkedIn
  Share
  WhatsApp